pwcollections

Plastic

Natuurlijk wil ik mijn poppenhuizen ook inrichten, bij voorkeur met dezelfde meubeltjes die ook oorspronkelijk voor de inrichting gebruikt werden.

Een bron van informatie vormen oude speelgoedfolders, waarin een OKWA of een SIO poppenhuis wordt aangeboden. De huizen in de folders zijn meestal ingericht met plastic meubeltjes. Hiervoor werden twee soorten plastic meubeltjes gebruikt, meubeltjes gemerkt JEAN en ongemerkte meubeltjes verkocht in dozen met het opschrift Modella.

De JEAN meubeltjes werden in Duitsland gemaakt. De Modella meubeltjes werden ook in Duitsland gemaakt. De naam van de fabrikant wordt meestal niet op de verpakkingen vermeld, soms wel: Made in W.-Germany.

Modella Keuken / Modella Kitchen

Inmiddels bezit ik ook een aantal meubelsetjes, ongemerkt, maar verpakt in doosjes waarop vermeld wordt MADE IN HOLLAND. De meubeltjes zijn heel klein en gemaakt van breekbaar hard plastic. Aan de manier waarop de doosjes bedrukt zijn vermoed ik dat de setjes gemaakt zijn omstreeks 1950. De tekst op de doosjes is Engelstalig. In een Amerikaans boek over plastic meubeltjes gemaakt voor blikken poppenhuizen heb ik 'mijn' meubeltjes teruggevonden. Hierdoor betwijfel ik of de meubeltjes werkelijk in Nederland gemaakt zijn.