pwcollections

Nederlands fabrikaat

Het merendeel van de Nederlandse kinderpoppenhuizen en speelgoedwinkeltjes in mijn verzameling zijn of gemerkt OKWA (fa. Okkerse Waddinxveen) of SIO (speelgoed industrie Overijssel).
De OKWA fabriek, de fabriek van de familie Okkerse uit het Zuid-Hollandse Waddinxveen, is voor zover ik weet de oudste Nederlandse fabriek waar dit soort houten speelgoed gemaakt werd. De fabriek is opgericht in 1901. In de jaren dertig is hier begonnen met de productie van winkeltjes. In de jaren vijftig werden de eerste echte poppenhuizen gemaakt. In de jaren zeventig is de productie stopgezet.
De SIO fabriek is vlak voor de Tweede Wereldoorlog opgericht in het Overijsselse Vroomshoop. De SIO winkeltjes zijn voor een belangrijk deel in de jaren vijftig gemaakt, de SIO poppenhuizen dateren vooral uit de jaren zeventig. Ergens halverwege de jaren tachtig is de SIO fabriek gesloten.
Kenmerkend voor zowel de OKWA als voor de SIO poppenhuizen en winkeltjes uit de jaren zeventig is het gebruik van kleurig bedrukt hardboard, in combinatie met plastic onderdelen. Behalve winkeltjes en poppenhuizen werden in deze fabrieken ook allerlei ander houten speelgoed gemaakt. Meer informatie over Nederlandse winkeltjes is te vinden op de winkeltjes pagina.
Naast de twee hierboven genoemde fabrieken waren er vlak na de Tweede Wereldoorlog nog enkele andere Nederlandse fabrikanten van poppenkamers en poppenhuizen. Van fabrikant VIWI uit Rotterdam ken ik tot nu toe alleen de naam.

Meubeltjes

In Nederland zijn ook, in kleine aantallen, houten poppenhuismeubeltjes gemaakt. Het meest bekend en een gewild verzamelobject zijn de door ado in de jaren twintig gemaakte modern vormgegeven meubeltjes, waarbij ook een poppenkamer geleverd kon worden. In Zaandam zat de firma Hoza. In de jaren dertig werden daar modern vormgegeven meubeltjes gemaakt en in de jaren veertig meubeltjes van afvaltriplex. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zat in Amsterdam de firma Figura. Hier werden meubeltjes in Hindelooper stijl, beschilderde meubeltjes, en modern vormgegeven meubeltjes gemaakt.

Meer over OKWA:

In 2003 was er veel over OKWA en ander Waddinxveens speelgoed te zien op de tentoonstelling "Speelgoed uit de polder, 200 jaar houten speelgoed uit Waddinxveen" in het Westfries Museum te Hoorn (NH). Bij de tentoonstelling is een brochure over de geschiedenis van het Waddinxveense speelgoed en de Waddinxveense speelgoedfabrikanten verschenen. De brochure is verkrijgbaar in het Westfries Museum te Hoorn NH.
Zie ook het persbericht dat bij de tentoonstelling verschenen is.