pwcollections

Poppenhuizen

Keukenkast jaren 50

Sinds ca. 1970 ben ik geïnteresseerd in poppenhuizen. Ik zag toen voor het eerst het uit de achttiende eeuw daterende pronkpoppenhuis van Sara Rothé in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Vanaf dat moment wilde ik ook zo'n poppenhuis inrichten, maar dan met poppengoed uit de twintigste eeuw. Als eerste ben ik boeken over poppenhuizen gaan verzamelen. Niet alleen over de inrichting of de geschiedenis van poppenhuizen, maar bijvoorbeeld ook kinderboeken waarin een poppenhuis een belangrijke rol speelt en pop-up boeken in de vorm van een huis.

Vanwege mijn grote belangstelling voor poppenhuizen heb ik in 1998 voor het Westfries Museum in Hoorn een poppenhuistentoonstelling georganiseerd. Tijdens de voorbereiding van deze tentoonstelling heb ik ontdekt dat er in de twintigste eeuw een paar Nederlandse speelgoedfabrieken van kinderpoppenhuizen en speelgoedwinkeltjes waren. Vanaf dat moment ben ik deze poppenhuizen en speelgoedwinkeltjes van Nederlands fabrikaat gaan verzamelen en, van het een kwam het ander, ben ik ook andere, naoorlogse poppenhuizen gaan verzamelen.

Mijn grootste belangstelling gaat uit naar poppengoed uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Al voor de Tweede Wereldoorlog werden er poppenhuismeubeltjes van kunststof, zoals bakeliet, gemaakt. Na de oorlog werd voor de fabricage van speelgoed het nieuwe materiaal plastic geïntroduceerd. Het vroege breekbare plastic poppengoed oefent op mij een zekere aantrekkingskracht uit.