pwcollections

Kunststof / Plastics

Bakeliet kan gezien worden als één van de eerste kunststoffen. Vooral in de jaren 20, als de kunststof bakeliet nog relatief nieuw is, wordt er met bakeliet veel geëxperimenteerd. Bakeliet vindt daarbij vooral een toepassing in de elektrotechnische industrie, in stekkers en bijv. schakelaars. Het materiaal leende zich ook goed voor toepassing in nieuwe industriële producten als radio's en telefoons, of voor producten voor huishoudelijk gebruik.  

Onbrandbaar

Bakeliet is redelijk onbrandbaar en goed te gieten, daardoor is het als grondstof goed bruikbaar voor de serieproductie van asbakken. Ureumhars is een van de opvolgers van bakeliet. Ureumhars kon in uiteenlopende kleuren worden geproduceerd. Doordat de glans van het product erg lijkt op die van bakeliet worden beide materialen vaak met elkaar verward.

Melamine

Bakeliet en ureumhars werden op hun beurt opgevolgd door de nog steeds zeer belangrijke kunststof melamine.
Vanwege zijn duurzaamheid, het lichte gewicht, de goede hitte bestendige eigenschappen en de goedkope productiemogelijkheden is melamine als kunststof nog steeds erg populair.
In de jaren zestig is melamine veel toegepast in producten voor toeristen en vakantiegangers, bijvoorbeeld voor campingserviezen. Uit die tijd stammen veel van de souvenir asbakjes met een kleurenansichtkaart achtige opdruk. De asbakjes of schaaltjes, want vaak zonder leggers, werden veel verkocht met afbeeldingen van stads- of vergezichten, vaak in combinatie met plaatsnaam en of stadswapen. Echte junkasbakjes, maar toch een goed product want tijdens het vervoer konden de bakjes niet breken. Door het lichte gewicht pasten ze bovendien goed in het in die tijd opkomende vliegtuigtoerisme.

Reclame

Behalve voor toepassing in de toeristenindustrie werd en wordt de kunststof asbak ook veel gebruikt als drager van reclameteksten. Met name tabak en sterke drank zijn veel voorkomende reclamethema's. Maar eigenlijk is alles waarvoor reclame kan worden gemaakt te vinden op de (melamine) asbak.
Inmiddels zorgt de anti rook lobby ervoor dat de asbak, maar ook de asbak als drager van reclame, minder aantrekkelijk is geworden. Toch zal het nog lang duren voor de asbak met tabak of drank reclame echt zal verdwijnen. Drank en tabak horen nu eenmaal nog steeds onlosmakelijk bij elkaar.

Vormgeving

Kunststof leent zich goed voor een zeer experimentele vormgeving en kleurstelling. Buiten het gemak van kunststof werden ook de goede vormeigenschappen van het materiaal uitgebuit. Er zijn zelfs nu al uit de jaren 70 daterende asbakken van kunststof die inmiddels verzamelbaar zijn geworden vanwege hun vormgeving. Soms speelt daarbij de vaak uitgesproken effen door en door kleur van kunststof een bijkomende belangrijke rol.

De toepassing van het type kunststof is in de loop der jaren veranderd, toch zijn veel modellen in de loop der jaren hetzelfde gebleven. Vaak worden asbak modellen die vroeger in bakeliet werden uitgevoerd nu in een nieuwere kunststof nagemaakt.
Ook Nederland heeft zijn eigen kunststof industrie gehad, en ook daar zijn asbakken geproduceerd. Helaas werden asbakken vaak niet gemerkt, fabrikanten waren er niet trots op, de herkomst is daardoor moeilijk te achterhalen.