pwcollections

Asbakken (Jaren 20-30)

Binnen de asbakkenverzameling zijn Art Deco en jaren dertig zo langzaamaan een aparte deelverzameling geworden.

De Art Deco periode en de "moderne" jaren 30 stijl lopen vaak vloeiend in elkaar over waardoor producten uit de jaren 20, 30 en zelfs de jaren 50 met zijn retro Art Deco stijl vaak moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden.

Waren de jaren twintig nog stijlvol en uxueus, de Crisis beginnend in 1929 zorgde voor een versobering in de productie en de verzorging van producten.

In de keramiekindustrie worden de duurbetaalde handschilders van het duurdere keramiek ontslagen. In plaats van beschilderd wordt het keramiek versierd met spuitglazuur. Om te verbloemen dat spuitglazuur goedkoper was werd het geïntroduceerd als een nieuwe mode en als een artistieke vernieuwing.

Het tweedelig keramiek asbakje links is beschilderd. Traditioneel werd op een vaak donkere, meestal bruine of zwarte ondergrond, een schildering met lichtere kleuren, vaak blauw, groen en okerkleuren aangebracht. Het losse onderbakje van deze asbak dient als as-container.
Meer over Nederlands fabrikaat op de pagina Nederlands fabrikaat.

In de jaren 20 en 30 passeerden nogal wat stijlen, stromingen en modes die in kunst, decoratieve producten en gebruiksartikelen zijn terug te vinden.
Zo is het gebruik van primaire kleuren zoals geïntroduceerd door "de Stijl" ook toegepast op producten voor in het interieur en in het huishouden. 
Het setje rechts lijkt een voorbeeld van deze stijlstroming en is waarschijnlijk Nederlands fabrikaat.

De ontwikkeling van het nieuwe materiaal bakeliet paste goed in de stijlontwikkelingen in de jaren 20 en 30. Het materiaal leende zich uitstekend voor strakke modellering en had bovendien goede warmtebestendige en isolerende eigenschappen.

Meer over bakeliet en zijn opvolgers op de kunststof pagina.

 

deco lady