pwcollections

Asbakken Intro

Aanleiding tot het verzamelen van asbakken was een asbak met een afbeelding van een getekend jaren 60 woonkamerinterieur. De afbeelding sloot aan bij de poppenhuisinterieurs waarmee Karin zich bezig houdt. De belangstelling was gewekt. Het begin van een nieuwe verzameling.

Asbakken zijn een gebruiksvoorwerp maar vaak ook een relatiegeschenk. Ze zijn er van lelijk tot acceptabel, en van mooi tot zeer mooi, van kitsch tot design. En omdat een asbak is te fabriceren van een grote verscheidenheid aan materialen, elk materiaal met zijn eigen kenmerken, vormen asbakken een zeer gevarieerd verzamelobject.

Japan No Parking
Japan, ongemerkt, jaren 50

Nederlands fabrikaat

Was het in het begin nog één groot open verzamelgebied, tegenwoordig bakenen we het verzamelgebied strak af. Behalve op gek, mooi en/of apart, proberen we ons te concentreren op asbakken van Nederlands fabrikaat.

Buiten de afdeling Nederlands fabrikaat zijn er binnen de verzameling verschillende andere deelverzamelingen ontstaan, deelverzamelingen met verschillende thema's als reclame of souvenir asbakken, het interieur, roken en tabak, en bijv. de jaren 50, maar ook subverzamelingen op materiaal, bijv. glas of bakeliet. Bovendien is er een kleine verzameling ontstaan met onze woonplaats als onderwerp.

Société Céramique Lion, ca. 1905-1910
Société Céramique, Maestricht Tussen 1905 en 1910

Art Deco

Een belangrijke deelverzameling beslaat de jaren 20-30 met daaronder de Art Deco periode maar ook de nieuwere soorten kunststof, zoals melamine hebben onze interesse. 

We hopen met de volgende pagina's een indruk te geven van onze verzameling zoals hij tot nu toe is gegroeid.

Orféar, bakelite
Orféar, France